pcelica-gif Pčelinjaci stanković Mladenovac
Pcelinjaci stankovic Mladenovac
Pcelinjaci stankovic on google my bussines
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
slika pozadine menija slika pozadine menija slika pozadine menija

Klima na pčelinjaku u januaru

Radovi u januaru

Januar je mesec, u kome po pravilu može da bude veoma hladno. Međutim, poslednjih godina ponekad se dešava da i u januaru može da bude i po koji topao dan.

Pčelinja društva u ovom mesecu odnosno u njegovoj drugoj polovini, instinktivno osećaju potrebu zа obnavljanjem, počinje se pojavljivati leglo, pa se stare pčele, kojima je več prošao životni vek, ili je on pri kraju počinju zamenjivati mladim.

Zato život pčelinjeg društva u ovakvim slučajevima dobija karakteristike koje do toga vremena nije imalo.

Te karakteristike treba poznavati da bi se preduzimale odgovarajuće mere. Naime, u toku januara, matica može da počne sa polaganjem jaja u ćelije saća, pa se u takvim slučajevima život pčelinjih društava iz osnova menja.

Znatno se povećava utrošak hrane, naročito cvetnog praha, jer pčele počinju intenzivnije da hrane maticu, da hrane i neguju leglo i da troše više hrane, a metabolizmom povećavaju toplotu naročito u području legla, da bi ga sačuvale od hladnoće i da ne bi ozeblo i propalo.

Povećanjem utroška hrane, ubrzavanjem drugih životnih procesa u pčelinjem društvu, u košnici se pojavljuje veća količina vodene pare i ugljen-dioksida i da ometaju normalan život i гаd pčelinjih društava.

Ако u toku januara bude više toplih dana i leglo se razvije u većem obimu, može ponestati hrane naročito polena koji se mnogo troši za ishranu i negu legla, bez koga nema ni lučenja mleča.

Zato se samo kod onih pčelinjih društava, kod kojih nije obezbeđena dovoljna količina hrane za prezimljavanje može dogoditi da ponestane hrane.

Razvoj pčelinjeg legla u većem obimu u januaru nije poželjan.

Ako se leglo razvije, a kasnije jako zahladi, što je kod nas poslednjih godina češća pojava, pčele radilice nisu u stanju da pokriju celu površinu legla da ga u potrebnoj meri zagrevaju, pa može da propadne.

ovo svakako, iznuruje pčele negovateljice, pa će društva zaostati u razvoju jer neće moći da budu aktivna u potrebnoj meri u povoljnijem periodu kada to bude najpotrebnije.

Medjutim ako u januaru ne bude toplih dana, već temperatura bude stalno ispod nule, onda u pčelinjem društvu ne nastaju značajnije promene, pa su i radovi u ovom mesecu skoro isti kao i u decembru.

Sve ove i druge pojave ukazuju na to da pčelama li ovom mescu moramo posvetih punu pažnju.

Radovi na pčelinjaku u januaru svode se na sledeće:

  • povremeni obilazak pčelinjaka
  • prihranjivanje pogačama
  • čistiti leto od snega, leđa i mrtvih pčela, ako se za to ukaže potreba


Aronija bobice

Biljke koje cvetaju u Januaru

Klima u januaru

Klimatski podaci za Mladenovac za Januar
Prosečna max temperatura 3,8 °C
Prosečna min temperatura -2,3 °C
Broj kišnih dana 7,9 dana
Prosečna relativna vlažnost 85%
Prosečne kišne padavine 20mm
Prosečna snežne padavine 72mm
Prosečna dnevna svetlost 9h17m
Uv index 2


Sneg u januaru