pcelica-gif Pčelinjaci stanković Mladenovac
Pcelinjaci stankovic Mladenovac
Pcelinjaci stankovic on google my bussines
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
slika pozadine menija slika pozadine menija slika pozadine menija

Medene kulinarske čarolije - Recepti za fantastične ukusne poslastice sa medom

Kultura konzumiranja Meda

U današnje vreme kada je na trpezama sve manje zdrave hrane a tržište preplavljeno konditorskim proizvodima upotreba meda postaje sve značajnija.

Konzumiranje meda nije samo užitak.on nam daje radost, krepi snagu, sastavan je deo novogodišnje i božićne trpeze. Med upotrebljavamo pri pravljenju dzemova, zasladjivanju napitaka ,pravljenju raznih kolača i poslastica sa medom kao i mnogim drugim slučajevima.

Med nije samo odlična energetska hrana on je u isti mah i lek. Deca koja konzumiraju med otpornija su na bolesti brže i bolje rastu. Zbog svoje energetske vrednosti nezamenjiv je u ishrani sportista, lako je svarljiv i ima mnoštvo lekovitih svojstava koji su nam preko potrebni za za normalno funkcionisanje organizma.

Stari sloveni poznati po svom životu u šumama rado su vadili med iz stabala i pravili od njega medovinu, a koristili su ga u raznim poslasticama.

Kako koristiti med u kulinarstvu

Kad umesto šećera uzimate med, vodite računa o tome da med nije sladak kao šećer, tako da velika šoljica meda, na primer, zamjenjuje tri četvrtine šoljice šećera.

Kako med ima karakterističan miris — slabiji ili jači — nemoguće ga je staviti u svaki kolač. A i tradicionalni medeni kolači, kao po pravilu, sadrže vrlo mnogo mirođija.

Svaki pravi prirodni med kristališe se nakon određenog vremena, neki pre, a neki kasnije. Potrošači katkad nerado kupuju kristalisani med misleći da nije prirodan. Upravo je kristalizacija jedno od bitnih svojstava prirodnog meda.

Ako je u receptima za slano jelo navedeno da dodate i šećera, možete ga zameniti s manjom količinom meda. U tom slučaju med ne sme biti jakog mirisa, a dodajte ga u jelo na kraju kuvanja.

Ako želite brzo nadoknaditi izgubljenu energiju, preporučiivi su napici od mleka, voća i povrća zaslađeni medom.

Med nikada ne treba stavljati u vrući čaj, jer tada gubi ljekovita svojstva. Najbolje ga je stavljati u mlak čaj i mlake napitke.

Za konzerviranje voća s medom ne uzima se samo med, već se stavlja pola meda, a pola šećera. Za slatko voće uzima se rjedi sirup, a za kiselo gušći. Za priređivanje sladoleda bolje je kada se šećer delimično zamijeni medom (50 — 75%), jer se sladoled sa samim medom teže zamrzava.

Soda bikarbona neutrališe kiselinu u medu i pomaže da se kolač digne, ali je treba odmereno upotrebljavati. Medenjaci su najbolji kada odstoje 2 — 3 dana.

Med može, potpuno ili delimično, zameniti šećer u mnogim prilikama i pruža velike mogućnosti kombinacija. Ako imate u porodici starije osobe, decu, osobe koje se oporavljaju, sportiste ili fizičke radnike, upotrebljavajte med što više u ishrani, jer je za njih posebno koristan.