pcelica-gif Pčelinjaci stanković Mladenovac
Pcelinjaci stankovic Mladenovac
Pcelinjaci stankovic on google my bussines
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
Pcelinjaci stankovic fb-page
slika pozadine menija slika pozadine menija slika pozadine menija

Medena kozmetika - Istorija i njena vrednost
Medena kozmetika kroz istoriju

Želja za negovanjem i ulepšavanjem stara je koliko i čovečanstvo. Kroz dugi period istorije menjali su se postupci negovanja, oblici i vrste preparata, a potreba za ulepšavanjem ostala je večna.

Da su pčelinji proizvodi korisni za kožu lica i tela ukazivali su još lekari starog veka: Hipokrat, Avicena, Galenus i drugi. Poznate su priče o lepoti žena antičkog Rima, o damama na dvoru francuskih kraljeva, a naročito o Kleopatri, egipatskoj carici.

Za Kleopatru se pričalo da je bila prava umetnica u poznavanju i negovanju lica i tela supstancama biljnog porekla, mlekom i medom.

Do dana današnjeg poznato je "Kleopatrino kupanje" u medu i mleku.

Kleopatra

Medena kozmetika

U doba rimske kulture poseban doprinos razvoju kozmetike dao je Galen, čuveni lekar i apotekar. On je prvi mastima dodao vodu i tako postavio osnov tzv. vlažećim kremama koji se i danas upotrebljavaju sa izmenjenim sastavom, ali na istom principu.

U starim medicinskim spisima mnogih naroda poznati su saveti za lečenje kožnih bolesti medom. U vreme kada sapun nije bio poznat, javljale su se razne kožne bolesti (šuga i dr.).

Blagotvorne osobine meda sa antiseptičnim i baktericidnim svojstvima doprinele su njegovoj primeni u zaštiti kože.

Savremena kozmetika je nezamisliva bez pčelinjih proizvoda. Primena pčelinjih proizvoda u kozmetici je neophodna zbog prisustva biološki aktivnih supstanci, naročito vitamina.

Galen

Vrednost medene kozmetike

Primena meda je važna zbog biološki aktivnih supstanci u njemu. Med svojim sastavom deluje na kožu tako što joj vraća prirodnu strukturu, čini je elastičnom, mekom, daje joj lepu boju. U medu ima oko 20 prirodnih vitamina.

Pčelinji proizvodi, naročito med, u kozmetičkim preparatima mogu odložiti starenje. Još je bolje ako se u kozmetičkim preparatima nalazi med sa sokovima voća i povrća. U medu i sokovima voća i povrća ima mnogo vitamina.

Tako je vitaimin E koristan jer je dobar antioksidans i povoljno deluje na masnu, nečistu kožu, sprečava perutave i stvaranje bubuljica, otklanja crvenilo i seboreju.

Biotin deluje antiseboreično, vitamin B12 pomaže ublažavanju bora, Bg - pantenol je dobar ovlaživač, povoljno deluje na smeđe staračke pege, štiti kožu od ultravioletnog zračenja.

Vitamin C sprečava proces starenja kože, povoljno deluje na suvu izboranu i bolesnu kožu, dermatoze. Njegov nedostatak izaziva depigmentaciju kože.

Avicena